fredag 1 december 2023

 Slutkonferens 10 november 2023

Ett 20-tal personer träffades på Scandic Grand Central den 10 november för att utvärdera projektet Själv, men inte ensam. Syftet med dagen var dels att fira allt det vi tillsammans har gjort och gör i projektet och dels hitta vägar och inspiration att kunna fortsätta möjliggöra samtalen.

Dagen inleddes med ett samtal mellan konstnären och författare Stina Wollter om "Samtalets och lyssnandets betydelse för det psykiska måendet". Samtalet kommer inom kort att finnas som ett avsnitt i vår podd Osynligt sjuk.

Samtal mellan projektledare Lotten och Stina Wollter
Samtal mellan projektledare Lotten och Stina Wollter

Efter detta samtal gick vi vidare och visade lite statistik och "Så här blev det". Vi kan konstatera att i vår målgrupp finns det inte så stort behov av en stödtelefon eller en chatt. Däremot finns det ett intresse och behov av våra digitala samtalsgrupper. Så här uttrycker sig några av våra deltagare i grupperna: 

"Det är en obeskrivlig trygghet och lättnad att kunna ställa frågor eller diskutera olika saker utifrån CF. Jag har typ lärt mig allt jag kan om min CF tack vare de andra i gruppen" Ellen


"Att dela erfarenheter med människor som förstår precis är fantastiskt! Men viktigt att tänka på är att man också behöver ge det tid - för en del går det snabbt att hitta "in till varandra" medan andra kan behöva lite längre tid att känna sig "hemma". Bara en sådan sak som att prata över nätet på ett avspänt sätt" Gunnel 

 

"Samtalsgruppen betyder mycket! Man har ju bara dom föräldrarna som är i samma sits som oss. Det är dom som kan komma med bäst råd och förståelse" Linnea 

 

”Jag tycker att samtalsgruppen för mor -och farföräldrar har gett mig en bättre insikt i sjukdomen. Samtidigt att få prata med andra i samma situation ger en slags trygghet och inger lugn. Hoppas grupperna kommer att fortsätta”  Susann

 

Några av samtalsstödjarna deltog under konferensen och projektledaren intervjuade en av dem samt en av deltagarna. Vi ställde oss frågan "Varför är samtalsgrupperna viktiga för oss?" och några av de punkter som vi kommit fram till är:

Förståelse: Våra grupper erbjuder en sällsynt möjlighet att tala med andra som verkligen förstår - inte bara sjukdomen, utan även de emotionella och sociala utmaningarna som kommer med den.

Erfarenhetsutbyte: Medlemmarna lär sig av varandra, delar sina erfarenheter och får en djupare förståelse för sina rättigheter och möjligheter.

Stärkande miljö: Våra grupper är en plats för hopp, styrka, kontinuitet och gemenskap. Medlemmarna peppar och stöttar varandra genom både goda och svåra tider.

Trygghet och Integritet: Vi tar integriteten och tryggheten på största allvar. Alla våra samtalsstödjare har en gedigen utbildning och tystnadsplikt.

För samhällsnytta: vården har sin funktion inom givna ramar. Här kan vi fylla helt andra behov som gör att livet både för patienter och anhöriga blir mer hanterligt, förståeligt, meningsfullt. Det hjälper också samhället, minskar behov av resurser.

Arbetsgruppen som jobbat inför konferensen ställde följande frågor under förberedelserna: "Varför gick det så bra?" och "Hur skapar man en trygg plats för samtal om de stora frågorna?" 

  • Marknadsföring, information och kommunikation
  • Noggrann rekrytering av samtalsstödjare
  • Tydliga ramar och instruktioner
  • Utbildning av samtalsstödjare
  • Uppföljning och förbättring
  • Löpande coaching
  • Stöd och erfarenhetsutbyte
  • Rätt teknikplattform
  • Nationellt nätverk
  • Samordning, budget och administration
Dagen avslutades med gruppdiskussioner då deltagarna var indelade i fyra olika grupper och samtalade kring två frågor, varför ska vi fortsätta med samtalsstöd – samtalsgrupperna och anhöriglinjen? och hur ska vi fortsätta jobba med samtalsstödet, praktiskt, ekonomiskt och marknadsföringsmässigt? Vi återkommer med en sammanställning av dessa samtal.

Arbetsgruppen hade också en del tankar som presenterades: fortsätta erbjuda samtalsgrupper och anhöriglinje.

Ekonomiskt:

  • Söka externa finansiärer
  • Söka externa samarbetspartners och tillsammans erbjuda samtalsgrupper
  • Erbjuda andra vårt upplägg av samtalsgrupper

Organisatoriskt:

  • Samordnare
  • Rekrytera och utbilda fler samtalsstödjare
  • Utveckla verksamheten

Det blev väldigt bra och givande samtal. Det känns oerhört hoppfullt inför framtiden! 

Vill du gå med i en samtalsgrupp eller bli samtalsstödjare för en grupp så hittar du information här: RfCF - Själv, men inte ensam





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nu är den klar - webbsidan om sexuell hälsa för dig med CF eller PCD!  Sexuell hälsa för dig med CF eller PCD  Den är i första hand för dig ...